Choroba autoimmunologiczna ma miejsce, gdy naturalny system obronny organizmu nie jest w stanie odróżnić komórek własnych od obcych, co powoduje, że organizm błędnie atakuje własne, zdrowe  komórki. Istnieje ponad 80 rodzajów chorób autoimmunologicznych. Jedną z nich jest choroba Hashimoto.     

      

W internecie znajdziecie Państwo wiele informacji na temat diety którą powinno stosować się w chorobie Hashimoto. Opierają się one głównie na spożywaniu produktów bogatych w witaminę D, selen, cynk, żelazo, jod oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. A ograniczenie spożywania produktów wolotwórczych takich jak izoflawonoidów sojowych oraz tioglikozydów, występujących naturalnie w wielu produktach pochodzenia roślinnego.

 

Ja natomiast napiszę kilka słów na temat protokołu autoimmunologicznego który bardzo dobrze sprawdził się wśród pacjentów apteki cierpiących na chorobę Hashimoto.

 

Protokół Autoimmunologiczny, w skrócie AIP, jest uzupełniającym podejściem do leczenia chorób przewlekłych, koncentrującym się na zapewnieniu ciału należytych wartości odżywczych, regulacji odporności, zdrowia jelit, regulacji hormonów i gojenia tkanek, jednocześnie usuwając czynniki prozapalne z diety i stylu życia. 

 

Dieta AIP zapewnia zbilansowane produkty, z wykluczeniem spożywania przetworzonej żywności oraz pustych kalorii. Styl życia AIP zachęca do dbania o odpowiednią długość i jakości snu, zarządzania stresem i aktywności fizycznej. Są to bardzo ważne czynniki odpornościowe. Protokół autoimmunologiczny to potężna strategia, która wykorzystuje dietę i styl życia do regulacji(uspokajania) układu odpornościowego, dając ciału szansę na regenerację oraz samowyleczenie. 

 

AIP jest dieta eliminacyjną o holistycznym podejściu do zdrowia, obejmującym nie tylko ramy dietetyczne, ale także koncentruje się na czynnikach stylu życia, o których wiadomo, że są ważnymi modulatorami funkcji odpornościowych, zdrowia jelit i zdrowia hormonalnego. Obejmuje to silną koncentrację na zapewnieniu odpowiedniego snu, radzeniu sobie ze stresem i prowadzeniu aktywnego stylu życia przy jednoczesnym unikaniu przetrenowania. Te trzy czynniki stylu życia są niezbędne dla zdrowia jelit, ponieważ bezpośrednio wpływają na ich florę bakteryjną (odpowiednia ilość snu, zmniejszenie poziomu stresu i aktywność fizyczna) są niezbędne dla zdrowej i różnorodnej społeczności mikroorganizmów jelitowych. Przewlekły stres i przetrenowanie również zwiększają przepuszczalność jelit. Sen, stres i aktywność są niezbędnymi modulatorami hormonów. 

Dlatego dieta ta jest również stosowana w cukrzycy oraz chronicznych problemach z trawieniem.Ponadto pojawiają się dowody na to, że silne poczucie więzi i społeczności oraz spędzanie czasu w środowisku naturalnym również przyczyniają się do zdrowszego układu odpornościowego.

 

Co więc należy jeść a czego nie?

 

Minimalny czas stosowania protokołu autoimmunologicznego to 30 dni.

 

Produkty jakie należy jeść oraz zasady ich spożywania:

 

  - mięso dobrej jakości w tym najlepiej wątróbka z 

    wyeliminowaniem wieprzowiny i drobiu z hodowli

    przemysłowej, 

  - ryby i skorupiaki im więcej tym lepiej,

  - zdrowe tłuszcze: olej z awokado, lniany, oliwa z oliwek,

    kokosowy,

  - zielone warzywa liściaste (sałata, szpinak, jarmuż, 

    liście selera),

  - owoce ale z umiarem (banany, winogrona, grejpfruty,

    kiwi, mandarynki, pomarańcze, cytryny, limonki, maliny,

    borówki, truskawki, ananas, kokos)

  - warzywa krzyżowe (brokuły, kapusta, jarmuż, rzepa,

    rukola, kalafior, brukselka, rzodkiewka)

  - batat, pasternak, buraki, koper włoski, marchew,

    kabaczek, kabaczek,

  - cebula, por, czosnek,

  - warzywa morskie (z wyjątkiem alg takich jak chlorella i

  - spirulina, które są stymulatorami odporności)

  - grzyby

  - sfermentowane produkty spożywcze (sfermentowane

    warzywa lub owoce, kombucha,kefir z mleka

    kokosowego, jogurt z mleka kokosowego)

  - najlepiej kupować składniki najlepszej jakości i starać 

    się jeść jak najbardziej różnorodnie. 

 

Produkty których nie należy jeść: 

 

  - orzechy (są dozwolone migdały i kokosy)

  - ziemniaki (z wyłączeniem batata), pomidory, bakłażan,         

    papryka, papryczki chili, pieprz cayenne, agrest, jagody

    goji, tytoń, 

  - wszystkie nasiona w tym kawa i kakao

  - zboża (pszenica, żyto, jęczmień, ryż, kukurydza, proso)

    czyli te które zawierają gluten,

  - pseudozboża (gryka, komosa ryżowa/quinoa, szałwia

    hiszpańska/chia),

  - rośliny strączkowe 

  - nabiał,

  - przyprawy: curry, anyż, kolendra, gorczyca, gałka

    muszkatołowa, 

  - drożdze, tapioka

  - jaja

 

Dieta w protokole autoimmunologicznym jest bardzo restrykcyjba. Nie ma mowy o chodzeniu na ustępstwa. Zjedzenie choćby raz glutenu lub nabiału powoduje natychmiastową reakcję immunologiczną oraz zmarnuje efekty tygodni prawidłowego żywienia. 

 

Protokół autoimmunologiczny nie pomoże w całkowitym wyleczeniu choroby Hashimoto, ale może doprowadzić do jej remisji, czyli spowolnienia (cofnięcia się) postępów oraz złagodzenia objawów choroby. 

 

 

 

 

Protokół autoimmunologiczny a choroba Hashimoto

02 lipca 2020